Det har varit en sommar full av sport med både fotbolls-EM 2021 och OS i Tokyo 2020. Många fina prestationer av svenska idrottare, och inte minst av damlaget i fotboll. 

Samtidigt uppdagades många tragiska saker under årets OS, om hur unga atleter ständigt sviks av de vuxna som ska vara deras stöd: av fans, tränare eller coacher. Som Simone Biles, som efter en fantastisk insats drog sig ur OS-leken för att ta hand om sin fysiska och mentala hälsa. Hatet mot henne blev enormt och många röster kallade henne “svag” för att inte hållit linjen ut (själv kan jag tycka att i över huvud taget vara duktig nog att få tävla i OS är en tillräckligt beundransvärd prestation). Eller den vitryska löparen Krystsina Tsimanouskaya som fick söka asyl i Polen då hennes familj varnade för att trubbel väntade hemma efter att hon kritiserat sina vitryska tränare, och i sista stund lyckades undvika att tvångsflygas hem. 

Det finns ingen fast åldersgräns för att få tävla i OS; den yngsta tävlande i år var endast 12 år gammal. Både Biles och Trimanouskaya är 24 år och kan knappast kallas för barn. Men när Simone Biles bara var tonåring var hon ett av den amerikanska OS-läkaren Larry Nassars många offer. Den ökände osteopaten förgrep sig på barn och tonåringar i drygt 30 år under skyddet av sin läkarroll; han hävdade nämligen att övergreppen endast var “massage” eller “medicinska behandlingar”. När hans offer anmälde gjordes till en början ingenting – det skulle dröja år innan Nassar ställdes inför rätta. Nu sitter han äntligen i fängelse där han kommer få sitta resten av sitt liv. 

Ett annat av Nassars otaliga offer är ballerinan Grace French, som under sin traumaterapi bestämde sig för att skapa en välgörenhetsorganisation, Army of Survivors, för att förhindra att unga atleter i USA ska behöva utstå något liknande igen. I en rörande krönika i Time skriver hon hur ett viktigt led för att förhindra sexuella övergrepp inom barn- och ungdomsidrott är att utföra ordentliga bakgrundskontroller på de som kommer att jobba med barnen, såsom tränare, domare och ibland även läkare. En färsk undersökning från World Players Association visar nämligen att 13 procent av världens atleter upplevt sexuella övergrepp inom träningen som barn. Det är inte acceptabelt!

Registerutdrag inte lika grundligt som en riktig bakgrundskontroll

I Sverige har Riksidrottsförbundet utfärdat ett krav på att alla nya idrottstränare som jobbar med barn ska lämna ett registerutdrag till föreningen som anlitar dem. Problemet är att ett registerutdrag aldrig kommer att vara lika grundligt som en riktig bakgrundskontroll då brott “vaskas bort” efter ett antal år. Det finns därför stor risk att personer som blivit dömda för sexualbrott för ett antal år sen ser ut att ha prickfria register och anställs trots att de alltså kan vara dömda förövare. I värsta fall kan de då vara fria att begå övergrepp på nya barn.

För att förhindra detta erbjuder ToFindOut kostnadsfria bakgrundskontroller till fritids- och idrottsföreningar för barn och ungdomar. Vi vill inte att det ska krävas en svensk skandal i stil med Larry Nassar för att det ska sättas stopp för övergrepp inom barn- och ungdomsidrotten. 

Som Grace French skriver: Alla barn har rätt att vara trygga. Och vi på ToFindOut vill göra vad vi kan för att säkerställa deras trygghet, i detta fall inom idrotten. 

Om du som förälder eller engagerad inom barnidrotten läser det här och vill veta mer, kontakta mig på birgitta.edlund@tofindout.se

/Birgitta

Ps. Läs Grace Frenchs krönika i Time: https://time.com/6084114/larry-nassar-sexual-abuse-child-athletes/