Vad är egentligen skillnaden på en bakgrundskontroll och ett belastningsregisterutdrag? Är det verkligen nödvändigt att genomföra en bakgrundskontroll när belastningsregisterutdrag kan göras gratis? Man kan ju dessutom alltid komplettera utdraget med att googla sin kandidat?

Att inleda en process med en extern part för att genomföra en bakgrundskontroll kan kännas omständligt, vid vidare eftertanke kanske till och med lite onödigt? För vad är oddsen för att kriminaliteten och otryggheten tar sig in på just min arbetsplats? ”Det händer väl inte mig…?”

Om registerutdrag från belastningsregistret vore tillräckligt, så hade det inte behövts några bakgrundskontroller – eller hur?

Sanningen är att skillnaderna mellan en bakgrundskontroll och belastningsregisterutdrag är mer avgörande än man tror.

Informationen från belastningsregisterutdrag är många gånger långt ifrån tillräcklig. Ett exempel är på fritidspersonal eller lärare, där ringa narkotikabrott ej tas upp i registerutdragen (!). Mycket information missas. Information som är avgörande för att skapa en trygg arbetsplats. Dessutom är det ofta otillräcklig information för att kunna göra en bedömning som är rättvis för alla parter inblandade i en rekryteringsprocess.

Med en bakgrundskontroll får du däremot ut betydligt mer information. Och en bakgrundskontroll, som görs på rätt sätt, tar också hänsyn till den personliga integriteten. För samtidigt som det är viktigt att vara trygg i att man får med all relevant rättslig info är ju inte all rättslig info relevant för alla tjänster, eller hur?

I en bakgrundskontroll får du, förutom information om samtliga relevanta juridiska händelser, även en kontroll gällande personalia och ekonomi. Detta för att ge en så bred bild som möjligt av personen i fråga.

När man genomför en seriös bakgrundskontroll genomför kvalificerad personal en analys av den information som kommer fram. Du som bolag får alltså hjälp och stöttning i hur ni ska bedöma avvikelser. Helhetsbilden är relevant och viktig att ta hänsyn till, både för dig som arbetsgivare, dina anställda och framtida anställda.

Belastningsregisterutdrag missar avgörande information

När det gäller belastningsregisterutdrag är det enbart det registerutdrag som en individ kan begära ut för egenkontroll som redovisar för samtliga juridiska ärenden, dock endast om individen hunnit bli fälld. Den informationen du som arbetsgivare kan få tag på är ofta begränsad och bristfällig. Du får exempelvis ingen information om friande domar eller pågående processer, du får endast information om personen hunnit bli fälld.

Det finns endast ett fåtal yrken där det finns lagstadgat rätt att kräva ett belastningsregisterutdrag. Dessa är yrken med barnkontakt, HVB-hem och vissa försäkringsyrken. Men även i dessa utdrag saknas mycket information. Utdrag som gäller för arbete i till exempel skola och förskola inkluderar bland annat mord, dråp, grov misshandel och sexualbrott. Däremot inkluderas varken narkotikabrott, terrorbrott eller misshandel som inte klassas som grov.

Det finns tyvärr alltför många exempel där belastningsregisterutdraget inte svarar upp för den trygghet som många tror att det ska ge. Tre månader efter att en terrordömd, utpekad IS-sympatisör avtjänat sitt straff fick han jobb som lärarvikarie på ett kommunalt fritidshem i Göteborg. Detta uppdagades under hösten 2023 och är en av alla händelser som tydligt visar hur belastningsregisterutdrag inte är i närheten av att vara tillräckligt.

Det finns många faktorer att tänka på när man genomför en rekryteringsprocess. Personen som anställs ska vara bidragande till arbetsplatsens moral, kultur och trygghet. Det går inte att göra en rättvis bedömning om det är rätt person för positionen på endast ett begränsat belastningsregisterutdrag, det krävs mer än så.

Det är inte svårt att genomföra en bakgrundskontroll, och det är värt investeringen. Att investera i en bakgrundskontroll är att investera i trygghet – för arbetsgivaren, för medarbetarna och för framtida anställda.

Men, det är viktigt att välja rätt bakgrundskontroll. Seriösa aktörer värnar alla inblandande.

/Birgitta Edlund, vd, ToFindOut

 

LÄS MER:

📃 Vi på ToFindOut har tagit fram ett white-paper på skillnaden mellan bakgrundskontroller och belastningsregisterutdrag. Här kan du läsa om varför vi alltid rekommenderar en seriös bakgrundskontroll. Du får också ett par exempel på när det gått fel med belastningsregisterutdrag.

💬 Bakgrundskontroller i media: Efter JO:s beslut om att stoppa Södertäljes bakgrundskontroller – regeringen tillsätter utredning

📩 Vill du få insikter, tankar och senaste nytt om bakgrundskontroller direkt i din inkorg? Prenumerera på vårt nyhetsbrev ToFindOut Insights!