Nuförtiden är det lättare än någonsin att förfalska sin identitet. Detta gäller inte bara fysiska personer, utan även juridiska diton.

Tidigare i år avslöjades bland annat blufföretaget Nielsen under uppmärksammade former av bedrägeriexperten Anders Björkenheim. Vi fick en pratstund med honom där han delade med sig om sina insikter kring problematiken och hur pass utbredd den är.

Nielsen Furniture utgav sig för att vara en anrik möbelfirma med känsla för stil och design. Klassiska möbler av hög kvalitet såldes till otroligt låga priser. Det verkade vara för bra för att vara sant – vilket det också visade sig vara.

Sprickor i fasaden

I en intervju med SVT berättar Anders om hur han gick tillväga i avslöjandet. Det hela började med att han själv såg annonser från företaget i sina egna flöden. I och med hans egna intresse för design blev han genast nyfiken. När han började skrapa lite på ytan märkte han dock snabbt stora sprickor i företagets, till synes välputsade, fasad.

Bilderna på möblerna var hämtade från sidor som Pinterest och Alibaba. Recensionerna var massproducerade av fejkade användare. Teamet som sades ligga bakom företaget existerade inte. Allt var en bluff. Ändå såg det till en början ut som vilken näthandel som helst.

Lita inte på någon

När vi talar med Anders utvecklar han sina tankar om falska identiteter och menar att företag idag måste vara mycket vaksamma på vilka de har att göra med.

– Det är otroligt lätt att förfalska en identitet idag. Oavsett om du vill göra det som privatperson eller som företag. Bolagsverket har visserligen skärpt sina kontroller, men det är långt ifrån tillräckligt. Det här ställer höga krav på varje enskild aktör att göra ordentliga kontroller – både vad gäller nyanställda och nya samarbetspartners till företaget, i form av leverantörer och dylikt.

Problematiken är utbredd och långt vanligare än vad man kan tro. Anders ger ett tydligt exempel på hur det kan gå till när en identitet förfalskas.

– Vill du komma över en falsk identitet kan du göra det på ett par timmar, för några få tusenlappar. Det finns forum idag där identiteter auktioneras ut helt öppet. Mestadels handlar det om utländska personer som arbetat i Sverige under en kort tid och som sedan säljer sina svenska identitetsuppgifter när de flyttar härifrån. Dessa kan användas i målvaktssyften och skapa huvudmän bakom bolag som inte alls är involverade i verksamheten.

Säkerheten först

Ta det säkra före det osäkra. Blufföretag och falska identiteter är en utbredd problematik idag och det finns mycket som talar för att förekomsten av förfalskningar av olika slag växer. Genom att göra bakgrundskontroller på era samarbetspartners, leverantörer och kandidater undviker ni att bli indragna i dessa typer av härvor. Det är en liten insats för att bibehålla både anseende och lönsamhet.

Vill du veta mer?

Fyll i vår intresseanmälan för mer information om priser och hur en bakgrundskontroll kan skapa en större trygghet i er rekryteringsprocess!