I våras hittade ToFindOut och Wake Me Up varandra. Och ett samarbete mellan oss kändes självklart. Genom att hjälpa Wake Me Up med kostnadsfria bakgrundskontroller får vi verkligen arbeta med en fråga som ligger oss extra varmt om hjärtat: främjande arbete för unga människor.

Wake Me Up är en ideell verksamhet där ungas välmående och personliga utveckling står i fokus. Genom deras app får ungdomar mellan 16–25 år möjlighet att boka tid med professionella och erfarna coacher, helt kostnadsfritt. Samtalen är självklart konfidentiella och ungdomarna väljer själva vad de vill prata om: studier, relationer, karriär eller beslutsångest. Ledarskap, stress, idrott eller vägval i livet.

Vi tog en kort pratstund med Julia Karhu som är verksamhetschef på Wake Me Up.

Berätta lite mer om Wake Me Up – hur föddes idén?

– Allt jag studerat och tidigare jobbat med har alltid grundat sig i välmående. Forskning har dessutom visat att coaching kan bidra till ökat självförtroende, insikt om dina styrkor och bättre stresshantering, bland mycket annat. När vi startade Wake Me Up för sex år sedan såg vi att det fanns ett behov av att arbeta just främjande med unga. Rapporterna om ungas hälsa var inte direkt ljusa, men de insatser som fanns fokuserade oftast på att hjälpa unga som redan mår dåligt. Och sen såg vi det klassiska – att de insatser som ändå fanns, de fanns i storstäderna. Men tyvärr såg det sämre ut ute i landet. 2018 när vi drog igång verksamheten var ju innan pandemin och den digitala självklarheten i vardagen, så vi var rätt tidiga med att erbjuda digitala samtal via app, berättar Julia.

Hur kommer ni att jobba med bakgrundskontroller?

– Vi har redan hunnit göra ett antal bakgrundskontroller och kommer att genomföra det på alla våra volontärer. Idag består verksamheten av runt 80 volontärer, där det ingår både föreläsare, ambassadörer och själva coacherna.

Har ni använt er av bakgrundskontroller tidigare?

– Tidigare har våra volontärer fått visa upp registerutdrag från Polisen. Så som alla ideella organisationer har vi ju stora ekonomiska begränsningar. Men tack vare vårt samarbete nu och genom ordentliga bakgrundskontroller ökar vi tryggheten för unga som väljer att boka coachingsamtal hos oss.

Varför är det viktigt för er organisation att göra bakgrundskontroller?

– Det är en sådan enorm kvalitetssäkring att kunna genomföra riktiga bakgrundskontroller. Vi är otroligt glada och tacksamma över vårt samarbete som möjliggör att vi kan ha detta på plats. Vår huvudverksamhet bygger ju på välmående och att unga ska må bra, därför är det också otroligt viktigt att vi har förebyggande insatser på plats så att vi kan vara ännu tryggare med att våra coacher ansluter sig till vår förening med ett stort hjärta för ungas välmående.