Den 31 oktober presenterades så äntligen den utredning som kommun-Sverige väntat på: snabbutredningen ”Utökade registerkontroller vid anställning i kommun”.
Från bakgrundskontroll till registerkontroll – en viktig namnändring?
En första intressant notering är att utredningen alltså bytt namn. För när utredningen tillsattes i februari i år hette den ”Utökade möjligheter för bakgrundskontroller för kommuner”. Nu när den 8 månader senare presenteras har den alltså bytt namn till ”Utökade registerkontroller vid anställning i kommun”.
Har utredaren under utredningens gång förstått att bakgrundskontroll inte är lika med endast registerkontroll? Bra! Och i så fall också bra att namnet på utredningen inte förvillar, utan visar tydligt hur smalt man faktiskt tycker att kommuner endast ska få jobba med detta.
Begränsade möjligheter att hitta lösningar inom nuvarande lagstiftning
Väldigt mycket mindre bra är det såklart att man håller fast vid att endast hitta lösningar inom befintlig lagstiftning. Det är tråkigt att man stirrar sig blind på detta belastningsregisterutdrag, som verkligen begränsar, när det finns många andra typer av bakgrundskontroller som ger en mer heltäckande bild.
Integritet i fokus, men för lite skärpa i förslagen
Utredaren lyfter integriteten som en viktig utgångspunkt för utredningen. Men det verkar tyvärr som att fokuset på integriteten kanske tar över helt? Så pass mycket att det blir en stoppkloss för att kunna ta fram tillräckligt skarpa förslag i detta läge?
Kommunernas behov: en bredare syn på bakgrundskontroller
Många reaktioner från kommuner och myndigheter är just att utredningens förslag inte är tillräckligt skarpt. Och vi håller såklart med. Utredningen presenterar inte tillräckligt mycket som skiljer sig från dagens sätt att arbeta med detta. Och i stort sett alla önskar att kunna få göra mer. Bland annat möjligheter till kontroller på befintligt anställda.
Som företag i den seriösa bakgrundskontrollbranschen hoppas vi nu på bra inspel från remissinstanser till presenterat förslag, och att förslagen revideras. Det behövs ett skarpare och mer anpassat förslag till det välfärdssamhälle och den verklighet som vi befinner oss i idag.
Att balansera tillit och trygghet – en utmaning för offentlig sektor
Vi vill självklart inte ha ett samhälle där vi misstror och dömer medborgare och blivande medarbetare hur lätt som helst. Men vi måste kunna förvänta oss att beslutsfattare och experter som kallas in på området gör vad de kan för att underlätta för de som dagligen arbetar för att upprätthålla trygghet och rättssäkerhet i våra kommuner.
Offentlig sektor måste få uppdaterade verktyg. Nu. Som är tillräckligt skarpa och tydliga för att få hjälp med att särskilja på naivitet och tillit. För det är när dessa blandas ihop som risken blir stor att man utnyttjas av dagens kriminalitet och brottslighet.
/Birgitta Edlund, vd ToFindOut
LÄS MER:
💭 ”Svensk tillit är en ovärderlig resurs, men den behöver anpassas till en ny verklighet. Det handlar inte om att överge tilltron till varandra – utan om att skydda den från att slå över i naivitet. Falska socialsekreterare är ett större hot än bakgrundskontroller. Det minsta man kan kräva av politikerna är att inte göra det arbetet svårare.”
Patrik Kronqvist sätter huvudet på spiken i sin ledare i Expressen gällande en tidigare mc-topp som tagit sig in socialförvaltningen i Helsingborg.
📰 SKR: Förslaget om bakgrundskontroller är inte tillräckligt
– Ska samhällsviktig verksamhet kunna skyddas på ett kraftfullt sätt behövs fler verktyg. Det är en komplex fråga men många avvägningar, men vi tycker nog att utredaren tagit en väl försiktig väg. Glädjande då att ministern säger att regeringen vet att det behövs fler verktyg i lådan, säger Christina Kiernan, samordnare mot välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan på SKR.
📰 Kräver mer granskning av kommunanställda – ”Vi måste höja skyddsnivån”
Regeringens utredare vill inte låta kommuner löpande kontrollera om redan anställda begår brott och döms. Men enligt Södertäljes ledande politiker Boel Godner (S) är sista ordet inte sagt.
– Vi ska göra allt vi kan för att påverka så att möjligheterna att göra bakgrundskontroller blir mer omfattande, säger hon.
💡 Vill du läsa fler krönikor? Här hittar du alla tidigare vd-ord och Insights-texter.
Nyheter om bakgrundskontroller!
ToFindOut Insights är ett nyhetsbrev för dig som arbetar med bakgrundskontroller. Här samlar vi nyheter, insikter och perspektiv från arbetet med att skapa trygga arbetsplatser. ToFindOut Insights kommer ut en gång i månaden.