Malin Sigurdsson är en av ToFindOuts skickliga researchers. Ett arbete som på många sätt är det centrala navet i företaget. Hon berättar om hur en vanlig dag ser ut för henne på kontoret.

I många rekryteringssammanhang ser man ofta önskemål om att kandidaten ska gilla att ha många bollar i luften och vara spindeln i nätet. Man ska vara lika serviceinriktad som detaljfokuserad. Kraven är höga och varierade. Frågan är dock om det inte är i rollen som researcher som de på riktigt blir applicerbara. Det känns onekligen så när Malin förklarar hur hennes arbete ser ut.

– Ingen dag är egentligen den andra lik. Allt beror på vilka uppdrag som kommit in sen senast. Vi arbetar dock efter tydligt satta rutiner för varje ärende vi får in. Dagen börjar med att man startar igång de beställningar som inkommit sedan gårdagen. Man ser över vilken information som ska hämtas in och vilka personer det berör. Det sätter ramen för vad som ska göras under dagen. Inget lämnas åt slumpen.

Hur går det till när ni hämtar in information?

– Mycket av arbetet sköts via telefon eller mail. Det handlar om att ha nära kontakt med myndigheter, tidigare arbetsgivare och utbildningsinstitut. Allt beror på vilken information som efterfrågas i rapporten. Pusselbitarna som vi samlar in skapar sedan en helhetsbild av personen. Därefter kan vi se om det förekommer några avvikelser eller förseelser.

Hur hanterar ni avvikelser?

– Det viktiga är att ha en bra dialog med uppdragsgivaren. Enligt ToFindOuts policy ger vi inte ut några rekommendationer. Däremot siktar vi alltid på att vara så konsultativa som möjligt och presentera en så pass detaljerad bild att uppdragsgivaren kan fatta det bästa tänkbara beslutet.

Vilka är de största utmaningarna?

– Att alltid ligga steget före. Hela verksamheten är beroende av orderinflödet, vilket kan variera. Det kan ibland vara svårt att veta hur nästa timme ser ut. Att vara beredd på att tempot kan slå om snabbt är väldigt viktigt. Det ställer krav på en att man snabbt kan sätta sig in i standarder och rutiner så att man inte blir överrumplad om det plötsligt blir mycket att göra.

Vad är roligast med arbetet?

– Det höga tempot! Tiden flyger iväg när det är mycket att göra. Speciellt när man har möjlighet att arbeta med så fantastiska kollegor som jag har här på ToFindOut. När vi jobbar så intensivt är man beroende av ett bra team. Det tycker jag verkligen att vi har här och det märks både socialt och på våra resultat!

Det står snart klart att arbetet går ut på så mycket mer än informationsinsamling.

– En stor del av vår tid går också åt att ha kontakt med kunder. Det kan vara om allt från att svara på frågor till att föra dialog om vissa av deras kandidater. Med andra ord gäller det att vara serviceminded och kunna hantera personliga relationer. Det är ett mer utåtriktat arbete än vad man kan tro.

Vem passar som researcher?

– En stresstålig person med ett öga för detaljer. Någon som är strukturerad och systematisk men samtidigt bra på att hantera människor. Det är ett otroligt varierat arbete på så sätt. Administration blandas med kundkontakt samtidigt som det gäller att man ska ha koll på delar inom statsvetenskap, kriminologi och juridik.

Varierad vardag som researcher

Arbetet som researcher är mångfacetterat. Utöver att ha specifika sakkunskaper så gäller det även att man är en människokännare och bra lagspelare. Personer som söker en varierad vardag där arbetsdagarna flyger förbi bör söka sig till rollen som researcher. Malin avslutar:

– Man ska inte bli orolig över att det är så många saker man behöver ha koll på. Det mesta lär man sig i arbetet. Det är dock en stor fördel om man är nyfiken, serviceinriktad och en allmänt positivt inställd person!

Vill du veta mer?

Fyll i vår intresseanmälan för mer information om priser och hur en bakgrundskontroll kan skapa en större trygghet i er rekryteringsprocess!