Det råder ingen tvekan om behovet av bakgrundskontroller, konstaterade Justitieminister Gunnar Strömmer när han inledde Riksdagsseminariet Publicering av personuppgifter, rättsdatabaser och bakgrundskontroller. Det behövs ett helhetsgrepp, och det måste ske skyndsamt.

Förutsättningarna att genomföra rättssäkra bakgrundskontroller är en fråga som ökat i intresse senaste åren, inte minst efter Högsta domstolens dom under 2024. Detta märktes tydligt när Riksdagens förstakammare fylldes med representanter från politiken, myndigheter och näringsliv. Och deltagarna var eniga: bakgrundskontroller behövs, och vi måste hitta förutsättningarna för att detta ska fungera. Vi behöver praktiska lösningar och Sverige måste äga frågan.

Sverige utmärker sig – på gott och ont

Sverige utmärker sig när det kommer till informationen vi kan få ut. Tyvärr innebär detta också att kriminella kan ta del av samma information. Vi har hamnat i en situation där arbetsgivares möjlighet att göra bakgrundskontroller och kriminellas möjlighet att få information ställs mot varandra. Samtidigt är rättssäkra bakgrundskontroller ett av de idag existerande verktyg som motverkar att kriminella tar sig in på arbetsmarknaden, ett verktyg som skyddar det svenska välfärdssystemet.

Informationen behövs för att stoppa kriminaliteten, men den måste hanteras rätt.

Och där finns en lösning. Kan vi säkerställa att informationen hanteras av behöriga på ett rättssäkert och kvalitativt sätt, då har vi inte endast tagit ett steg mot möjliggörandet av bakgrundskontroller, vi har tagit ett steg mot att bekämpa kriminaliteten.

Det behöver finnas regler, och konsekvenser

Det finns idag ingen enhetlig bestämmelse för vad en bakgrundskontroll är. Det finns inga grundkrav för vad den ska innehålla eller hur den ska genomföras.

Idag kan vem som helst starta ett bakgrundskontrollföretag, det är för enkelt. Och är det enkelt att starta verksamhet, då är det också enkelt att utnyttja den.

Behovet av branschen är det få som ifrågasätter, men branschen i sig behöver regleras. Vi i BKF har vår egen certifiering, en kvalitetsmärkning som visar att vi följer vissa riktlinjer. Vi vill till exempel alltid att det genomförs en analys av kandidaten och att denna analys genomförs av kvalificerad personal. Vi gör vad vi kan, men det behövs mer. Det behöver finnas regler, och om dessa inte följs måste det finnas konsekvenser i form av sanktioner.

Vi har tagit ett steg fram och två steg bakåt – nu krävs det reglering

Möjligheten att genomföra bakgrundskontroller försvinner inte med HD-domen mot rättsdatabaser, men för många försvårar det arbetet. För vissa samhällsbärande institutioner, som banker, innebär HD-domen en försämrad effektivitet som i praktiken är svår att acceptera

Vi är alla överens om målet. Vi vill värna om det svenska samhället. Vi vill motverka kriminalitet och vi vill skydda svenska bolag, arbetsplatser och samhällsfunktioner. Många av oss är även överens om att bakgrundskontroller har en viktig roll att spela i detta arbete.

Med HD-domen har vi tagit ett steg fram och två steg bakåt. Vi har försvårat för kriminella att komma över ny information, men vi har också försvårat det brottsförebyggande arbetet. Men detta är inte ett olösligt problem. Genom att reglera branschen och ställa krav på genomförandet av bakgrundskontroller slipper vi att läsa om kriminell infiltration på svenska arbetsplatser.

Som läget är idag har vi gett kriminella en fri spelplan – vi behöver en förändring och vi behöver den nu.