Nog är vi överens om att bakgrundskontroller kan vara bra?

Det råder många olika åsikter om bakgrundskontroller, och vi möter dessa varje dag – både positiva och negativa. Men visst är vi överens om att bakgrundskontroller kan vara bra?

Att skapa en trygg arbetsmiljö för alla anställda är en självklarhet, och det är just vad bakgrundskontroller bidrar till. Dessa kontroller handlar inte om att döma eller förneka någon en andra chans; de syftar istället till att säkerställa rätt förutsättningar för alla som går till jobbet varje dag.

Bakgrundskontroller – ett rättvist sätt att skapa trygghet

Vi möter ofta en viss skepsis från vissa aktörer som tror att användningen av bakgrundskontroller syftar till att selektera och därmed missgynna vissa individer. Men vi har alla ett ansvar. Varje chef, kollega och fackrepresentant måste bidra till att skapa en trygg och säker arbetsmiljö. Det handlar om att skapa de bästa förutsättningarna för de personer som varje dag kommer till arbetsplatsen för att tillbringa stora delar av sin vardag där.

Samtidigt som vår bransch får kritik ökar kraven på att kunna säkerställa trygga arbetsplatser och sociala miljöer, både från medborgarna och politiken. Få processer och verktyg är lika effektiva och rättvisa som bakgrundskontroller, men det är självklart viktigt att dessa genomförs på rätt sätt.

Kvaliteten på bakgrundskontrollen är avgörande – våga ställa krav!

Alltför ofta blir debatten om bakgrundskontroller en fråga om svart eller vitt: antingen är det bra, eller så är det dåligt. Det är viktigt att förstå att det finns stora skillnader inom bakgrundskontrollbranschen, och kvaliteten kan variera beroende på vilken leverantör man väljer.

Vi uppmanar er därför att ställa krav! Våga ställa krav på hur du vill att din bakgrundskontroll genomförs. Hos oss genomförs alltid en personlig analys av den sökande; det handlar inte bara om ett registerutdrag med prickar. Den sökande informeras alltid om att en bakgrundskontroll kommer att genomföras och får ta del av resultatet.

Vi är övertygade om bakgrundskontrollernas betydelse för att skapa trygga samhällen, men vi vill också försäkra oss om att dessa kontroller genomförs på ett rättvist och korrekt sätt. Vi gör vår del – nu behöver ni göra er. Ställ krav på era leverantörer och skapa trygga arbetsplatser för era medarbetare.

/Birgitta Edlund, vd, ToFindOut

 

LÄS MER:

📰 Media har under hösten rapporterat om att ”Sveriges kommuner har betalat över 200 miljoner till HVB-bolag med gängkopplingar” och ”Tre gängkopplade HVB-hem har stängts”.

I en debattartikel från SKR föreslås nu bakgrundskontroller som en viktig del för att kunna motverka att personer med kopplingar till organiserad brottslighet får möjlighet att driva just HVB-hem.

🔗 Även när det kommer till välfärdsbrottsligheten anser SKR och Adda att den måste motarbetas redan i upphandlingsläget genom ett antal åtgärder. Bland annat med hjälp av bättre tillgång till information och underlätta arbetet med bakgrundskontroller. Detta lyfter SKR och Adda i en hemställan till regeringen. SKR och Adda: ”Kräver åtgärder av regeringen”

💡 Under hösten har vi även kunnat följa rapporteringar från Uppsala där de haft flera incidenter inom hemtjänsten där anställda personer inte är lämpade att arbeta med brukare, enligt Uppsala kommun själva. Det har handlat om både våldtäkt och andra typer av övergrepp. Hur har detta kunnat hända? Och vad är reaktionerna och åtgärderna nu? Vi ger en kort sammanfattning!

💻 Torsdagen den 17 oktober arrangerade fackförbundet Akademikerförbundet SSR en öppen lunchföreläsning på temat bakgrundskontroller. ToFindOut’s vd Birgitta Edlund hade bjudits in för att besvara frågor på temat. Tack Akademikerförbundet SSR för att vi fick medverka! Det är av yttersta vikt att ni som fackförbund börjar engagera er i frågan så att era perspektiv på bakgrundskontroller och trygga arbetsplatser kommer med. Och ännu viktigare: att ni sätter krav på processer och rutiner som bygger på berättigade intressen och att allas rätt till integritet upprätthålls!

💡 Vill du läsa fler krönikor? Här hittar du alla tidigare vd-ord och Insights-texter.

Nyheter om bakgrundskontroller!

ToFindOut Insights är ett nyhetsbrev för dig som arbetar med bakgrundskontroller. Här samlar vi nyheter, insikter och perspektiv från arbetet med att skapa trygga arbetsplatser. ToFindOut Insights kommer ut en gång i månaden.

Prenumerera på Insights