De tre viktigaste HR-trenderna 2019

Digitaliseringen av, ja, det mesta, för vår utveckling framåt i ett snabbt tempo. Ett nytt år innebär stora förändringar för de flesta områden – HR inkluderat. Vi har samlat våra topp tre trendspaningar för 2019, kopplat till bakgrundskontroller.

1. Millennials kräver integritet och digitalisering

Beroende på vem man frågar är millennials födda ungefär mellan 1980 och 2000. Redan år 2020 beräknas de stå för hälften av den globala, samlade arbetskraften. De äldsta ur generationen närmar sig fyrtio och har redan beslutsfattande nyckelroller inom näringslivet. Det är ingen nyhet att arbetsgivare behöver lära sig mer om vår nutids snart mäktigaste generation.

Vad behöver ni förändra år 2019?

Beroende på er kultur och arv finns det förändringar ni kan behöva göra omgående för att bli ett attraktivt val för millennials.

– Trygghet i fokus.

Millennials förväntar sig att deras arbetsgivare ska ta socialt ansvar – på och utanför arbetsplatsen. De är även den mest trygghetstörstande generationen någonsin. Genom att implementera och kommunicera en policy för bakgrundskontroller visar ni att ni värdesätter deras arbetsmiljö. Ni minimerar riskerna för att något sker, eftersom ni har koll på vilka som vistas i lokalerna och i era system.

– De dras till nya och bättre möjligheter.

Gräset är ofta grönare på andra sidan för en millennial. Sannolikt stannar de därför inte länge hos samma arbetsgivare. Möjliggör och kommunicera chanser till befordran, internrekrytering samt vidareutbildning tidigt. Missa inte säkerheten internt, i er iver att agera snabbt på deras behov. När internrekrytering blir en del av strategin bör även er policy för bakgrundskontroller utökas, till att även innefatta befintlig personal.

– Millennials gör allt via sin smartphone.

Inte bara rekryteringsprocessen behöver vara mobil. Gör de anställdas vardag mer digital genom smidiga appar för olika sorters internkommunikation. Se därför till att de leverantörer ni använder erbjuder er användarvänliga gränssnitt. Givetvis ska bakgrundskontrollerna ske digitalt.

Vad betyder detta i bakgrundskontrollprocessen?

Nyckelordet är varför. Millennials har koll på läget och kräver att ni som arbetsgivare också har det. Er rutin och motivering för varför ni gör bakgrundskontroll måste vara solklar. De kommer inte att ifrågasätta att ni gör den, de vill veta varför. Våga vara transparent med de specifika säkerhetsrisker avsaknaden på bakgrundskontroller skulle kunna innebära för just ert företag. Darra inte på manschetten – det handlar om ömsesidig respekt.

2. Ett tekniskt drivet HR växlar upp

Det pågår onekligen en digitalisering av HR-området. 2019 är året då fler implementerar nya system, så även gällande bakgrundskontroller

Hur påverkar det er 2019?

För att göra kloka val i den förändringsprocess en digitalisering innebär krävs god navigation. Det är därför viktigt med en tydlig målbild och kompass, men även rätt kompetens som kan driva igenom förändringen. Se till att ta in den hjälp ni behöver för att implementera de mer komplexa systemen.

Många produkter är snarlika, men små skillnader kan avgöra mycket. Leta efter användarvänliga lösningar, såsom tydliga dashboards och program med få, enkla steg att följa. Ju enklare plattformar, desto mer tid sparar ni i er vardag. Var även uppmärksam på vilken sorts uppföljning systemen kan bidra med. Framtidens HR-avdelningar kommer att jobba mer med data än tidigare. De som redan nu skapar möjligheter till analys, genom lättillgänglig data, får ett försprång.

Vad betyder detta för bakgrundskontrollprocessen?

En kvalitativ bakgrundskontroll är en del av en seriös rekryteringsprocess. Ta hjälp av tekniken och smarta integrationslösningar för att skapa en så sömlös rutin som möjligt. Ett smidigt system blir även en hjälpande hand; den stressade, anställande chefen får påminnelser direkt från HR-systemet genom hela bakgrundskontrollsprocessen.

3. Kandidaten granskar er (också)

Det går inte att ignorera den ökade kompetensbristen – inte bara inom tech och den digitala sfären. Konkurrensen har onekligen tätnat; som arbetsgivare måste ni därför sticka ut genom hela rekryteringsprocessen. Egentligen redan även innan en specifik process påbörjats – proaktivt talent management är framtiden. Knyt talangerna till er, redan innan rollen öppnats upp internt.

Vilka förändringar kan ni göra 2019?

  • Uppdatera mediet ni använder för att kontakta kandidater. Våga vara kreativ! Facebook-grupper, sociala medier och sms växer stort och matchar den nya generationen väl.
  • Skapa bättre tekniska förutsättningar. Sömfria, digitala kandidatupplevelser betyder allt år 2019. Tappa inte kandidater genom tröga portaler som inte har alla nödvändiga integrationer. Ju smidigare och mer automatiserade processer, desto bättre.
  • Stärk ert employer brand ytterligare. De mjuka värdena spelar mer roll än någonsin. När många liknande företag tävlar om kandidaternas gunst kommer de som lyckas få dem att känna något att vinna.

Vad betyder detta för bakgrundskontrollprocessen?

Inget företag kommer längre undan med att hålla sina dörrar stängda. Rak, öppen och välgrundad kommunikation genom samtliga kanaler är nyckeln till framgång 2019. Detta gäller även för bakgrundskontrollsprocessen. Er onboarding av nyanställda börjar inte när kandidaten skriver på sitt kontrakt – den börjar vid er första kontakt, eller till och med tidigare. Se till att matcha kommunikationen om bakgrundskontrollen med den övriga dialog ni sänder ut.

Behöver du hjälp med att ta er rutin för bakgrundskontroller till nästa nivå? Kontakta oss idag för en konsultation.

Birgitta Edlund, vd, To Find Out

Vill du veta mer?

Fyll i vår intresseanmälan för mer information om priser och hur en bakgrundskontroll kan skapa en större trygghet i er rekryteringsprocess!

Av |2021-12-02T09:17:22+00:00januari 10th, 2019|ToFindOut|
Till toppen