Vad händer egentligen i bakgrundskontrollvärlden? Vi har listat våra topp tre trendspaningar som får stor inverkan på arbetsplatser framöver.

När vi nu klivit in i 2022 finns det vissa frågor som bör prioriteras högt på agendan för att inte ställa arbetsplatsens trygghet på spel. Läs våra spaningar nedan och fråga dig själv samtidigt: har vi läget under kontroll?

1. Säkerhetsskyddslagen och dess senaste uppdateringar

Dyrköpta erfarenheter och insikter om att omvärlden är intresserad av Sveriges tillgångar och de människor som kan ha access till dessa har satt nya säkerhetsskyddslagen och dess uppdateringar  högst upp agendan. Bakgrundskontroller utgör endast en del av säkerhetskedjan men ses som en viktig sådan. Att påminna sig om att kedjan bara är så stark som den svagaste länken har blivit ett måste.

2. Högre krav på leverantör av IT- system

I takt med att fler genomför bakgrundskontroller, ökar även behovet av att dessa ska kunna utföras på ett snabbt och sömlöst sätt. GDPR har dessutom ändrat spelreglerna; arbetsgivarna vinner mycket på att låta en extern part hantera datan – samtidigt som tydliga krav ställs på leverantören av bakgrundskontroller. Att bygga skalbara integrationer till befintligt HR-system är lösningen och snart kan vi på ToFindOut berätta mer om nya integrationer.

3. Nya ansvarsområden för HR

Det ökade säkerhetsmedvetandet och användningen av bakgrundskontroller är med och formar HR-funktionens ansvar. Ledningen kan sätta en policy men det är HR som strategiskt får implementera bakgrundskontroller som en naturlig del inom employer branding. HR-avdelningen blir garanten för att bibehålla transparensen, relationerna och värdegrunden inom organisationen.