Fast fashion och mentaliteten “hypersnabbt och hyperbilligt” genomsyrar idag hela samhället. Birgitta Edlund, vd på ToFindOut, varnar för att inte vara eftertänksam i viktiga beslut och menar att hållbarhetstänket måste finnas med på alla plan.  

Precis som så många andra har jag under pandemin börjat lyssna mer på poddar och går allt som oftast runt med ljud i öronen. Häromdagen lyssnade jag på Svenska Dagbladets podd “Den digitala draken” och avsnittet “Shein & Ultra Fast Fashion”. Avsnittet handlade om hur snabbt allt går idag, i synnerhet i modebranschen. Alla vi med tonåringar på TikTok har förstås redan koll på modeföretaget Shein, men att de kan skanna av en outfit Kim Kardashian bär på röda mattan, lägga ut den till ett billigt pris och skicka den till en 12-åring i Sverige redan samma vecka är ofattbart.

Fenomenet med hypersnabbt och hyperbilligt är ingenting unikt för Shein eller modebranschen. Tvärtom tror jag att det är en mentalitet som genomsyrar nästan hela samhället idag. Inte minst är det något vi märker av mer och mer i vår bransch. Vi blir idag ofta kontaktade av företag som vill ha snabba bakgrundskontroller, gärna i realtid, till ett billigt pris. “Det räcker om ni googlar lite och kollar om personen finns i en rättsdatabas”. Någon närmare eftertanke finns inte, precis som när fast fashion klickas hem. 

Samtidigt pratar vi allt mer om hållbarhet och sätter upp stora strategier för dessa. Hur hållbart är det att applicera slit och släng-mentaliteten när det kommer till att anställa nya personer? 

En bakgrundskontroll tar inte lång tid. Vi förstår att många av våra kunder vill ha ett snabbt resultat, men en eller två dagar kan nog de flesta vänta när det kommer till att anställa en person man vill ska stanna på företaget i flera år. Genom att låta oss göra ett gediget jobb, verifiera fakta och få en sann helhetsbild av en kandidats bakgrund får ni ett beslutsunderlag som är hållbart. Samtidigt har ni tid att skapa en transparent process med kandidaten, som bygger ert förtroende för varandra och gynnar relationen på lång sikt. 

Att göra en bakgrundskontroll är ett medvetet val om kvalitet och hållbarhet. Det handlar trots allt om att anställa en person som förhoppningsvis ska stanna hos er länge och som ni kommer att spendera mer tid med än vissa familjemedlemmar. Eftertanke är ett ord som går hand i hand med hållbarhet – låt anställningsbeslut få ta den extra lilla tiden. Oavsett det gäller att anställa en ny person eller att klicka hem kläder från andra sidan jorden.