Perspektiv på bakgrundskontroller efter ca 15 år i branschen

Min första dag i branschen var den 15 september 2008, även kallad Black Monday. Lehman Brothers gick i konkurs och finanskrisen var ett faktum. Då hamnade verkligen risk i fokus.

 

Risk är centralt när det gäller bakgrundskontroller. För femton år sedan hanterades riskerna när något misstänkt upptäcktes. Idag används kontrollerna proaktivt, för att skapa trygga arbetsmiljöer vilket gynnar företag och deras anställda. En trygg arbetsmiljö är en grundförutsättning för en bra arbetskultur och gör dig attraktiv som arbetsgivare.

 

En reell affärsrisk för arbetsgivare är att vem som helst kan påstå sig göra bakgrundskontroller. Dåliga och oseriösa bakgrundskontroller tar tyvärr mediautrymme och ger en negativ bild av oss andra i branschen.

 

Oseriösa aktörer kritiseras, med rätta. Så sent som igår utfärdade IMY en reprimand. Dock består själva branschen av företag med stark integritet som levererar ett viktigt samhällsnyttigt bidrag. Vårt gemensamma uppdrag är som sagt att det ska vara en självklarhet med riktiga bakgrundskontroller i alla typer av rekryteringsprocesser. Det handlar om att skapa en trygg och säker arbetsplats för alla anställda.

 

Branschen äger ännu inte definitionen av ordet bakgrundskontroll. Frifräsare och oseriösa aktörer påverkar hur allmänhet och beslutsfattare uppfattar oss och vårt uppdrag. Det är en uppfattning som jag vill förändra.

 

Vi som tillsammans gör våra arbetsplatser tryggare med hjälp av bakgrundskontroller behöver ta tillbaka ägarskapet i samhällsdebatten och medierna från de oseriösa aktörerna. Det är vi som är experterna och vi är säkra på värdet och den samhällsnytta vi skapar, även om den inte är tydlig för alla.  Tillsammans är vi starka och vi ska visa vår roll och vårt bidrag till ett tryggare arbetsliv för alla.

Nyheter om bakgrundskontroller!

ToFindOut Insights är ett nyhetsbrev för dig som arbetar med bakgrundskontroller. Här samlar vi nyheter, insikter och perspektiv från arbetet med att skapa trygga arbetsplatser. ToFindOut Insights kommer ut en gång i månaden.

Prenumerera på Insights

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn
ToFindOut behandlar uppgifterna enligt följande: Om du samtycker till att ta emot nyhetsbrev eller fyller i ett kontaktformulär via vår hemsida sparar vi ditt namn, din e-post och om du själv valt det – organisationen du jobbar på. ToFindOut använder en tredje part för att hantera prenumerationer på våra nyhetsbrev, de personuppgifter du anger hanteras därmed även av tredje part i form av personuppgiftsbiträde. Tredje part har inte rätt att använda personuppgifterna för andra syften än att utföra de uppgifter de åtagit sig mot ToFindOut enligt avtal mellan ToFindOut och tredje part. ToFindOut säljer aldrig vidare dina personuppgifter till tredje part för marknadsföringsändamål.