Vad är egentligen bra att veta inför en bakgrundskontroll? Har du gått vidare i en rekryteringsprocess och fått reda på att en bakgrundskontroll nu är nästa steg? Här kan du läsa om vad som kan vara bra att veta inför att processen av en bakgrundskontroll sätter igång!

Kan jag tacka nej till en bakgrundskontroll?

Innan en bakgrundskontroll påbörjas måste du bekräfta att du har läst och förstått vad processen innebär. I detta steg ger du även ditt godkännande till att bakgrundskontrollen genomförs.

Om du inte vill att bakgrundskontrollen genomförs uppmanar vi dig att ta kontakt med personen som ansvarar för den rekryteringsprocess du är i. Det är dock viktigt att komma ihåg att många arbetsgivare idag inte anställer medarbetare som inte har genomgått en bakgrundskontroll, med anledning av sin säkerhetspolicy.

Bra att veta inför en bakgrundskontroll

Kan jag förbereda mig och vad är bra att veta inför en bakgrundskontroll?

Efter att du har lämnat ditt godkännande behöver du själv inte göra något mer. ToFindOut börjar då hämta in allmän information om dig som finns registrerad hos olika myndigheter (och hos utbildningsinstitut om en mer fördjupad kontroll utförs) och sammanställer sedan denna i en rapport.

Under hela processen har du som kandidat tillgång till en personlig portal där du bland annat hittar en bekräftelse på ditt inlämnade godkännande, information om när rapporten är färdig och där du får ta del av en egen rapportkopia när rapporten levererats. I portalen kan du även när som helst under processen återkalla ditt godkännande och avbryta den pågående bakgrundskontrollen.

Vad ska jag göra om jag vet att ni kommer att hitta något?

  • Det är bäst att vara ärlig – vet du att något kommer dyka upp är det bättre att i förväg berätta detta för arbetsgivaren.
  • Genom att själv flagga för att något kommer dyka upp får du en chans att berätta din version av det som skett.
  • Värt att tänka på är att avvikelser dyker upp i ca 20% av våra rapporter och av dessa får ca 86% ändå jobbet de sökt.

Om du vet med dig att något kommer att dyka upp i bakgrundskontrollen, och därmed i den slutliga rapporten, kan det vara bra att flagga för det till den som ansvarar för rekryteringen i förväg. Oavsett om det handlar om betalningsanmärkningar, tidigare brott eller något annat rekommenderar vi att du förekommer informationen och själv berättar om detta.

På så sätt visar du för en framtida arbetsgivare att du inte har något att dölja, du får snarare en möjlighet att förklara och berätta om det som hänt och hur du ser på saken.

Känns det obekvämt att berätta? Tänk så här: Om du förekommer bakgrundskontrollens resultat blir rapporten en bekräftelse på din ärlighet, istället för helt ny information för arbetsgivaren.

ToFindOut kan aldrig lova eller påverka huruvida resultatet kommer att ha en inverkan på arbetsgivarens inställning till din framtida, potentiella anställning. Men en sak vet vi – ärlighet lönar sig i princip alltid.

Kan man beställa en bakgrundskontroll på sig själv?

Nej, det kan man inte göra. ToFindOut arbetar endast med företag och organisationer som använder bakgrundskontroller som en del i deras samlade bedömning i rekryteringsprocessen samt en del av deras regelefterlevnadsarbete.

Följ oss på LinkedIn för att ta del av nyheter, information och tips gällande bakgrundskontroller vid rekrytering!